Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 1 listopada 2024 18:22
Reklama
Reklama

Ogromny pożar karczmy w Wielączy. Wszyscy znali ją z Kuchennych Rewolucji [ZDJĘCIA]

Karczma "Malinowa Spiżarnia" w Wielączy, znana w całej Polsce za sprawą udziału w Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler, spłonęła 15 grudnia. Pożar objął cały drewniany budynek kryty gontem. Strawił wszystko. Straty oszacowano na ok. 3 miliony złotych. Widok przy drodze w Wielączy ściska teraz za serce...
Ogromny pożar karczmy w Wielączy. Wszyscy znali ją z Kuchennych Rewolucji [ZDJĘCIA]
Pożar Karczy Malinowa Spiżarnia w Wielączy wybuchł w nocy 15 grudnia.

Autor: mł. bryg. Przemysław Ilczuk

O godz. 2:15 15 grudnia zamojscy strażacy zostali poinformowani o pożarze restauracji w miejscowości Wielącza. Z uwagi na drewnianą konstrukcję budynku w pierwszej fazie działań zaangażowano 12 zastępów PSP i OSP, a następnie kolejne - relacjonuje bryg. Andrzej Szozda, rzecznik prasowy KM PSP w Zamościu.

Pierwsi do gaszenia ognia na miejscu byli strażacy z Wielączy, których remiza znajduje się po sąsiedzku z karczmą.

Gdy zaczynali akcję, wnętrze części restauracyjnej w całości płonęło. Ogień wydobywał się przez zawalony dach o drewnianej konstrukcji kryty gontem i okna. Zagrożona była też murowana część socjalno-kuchenna (usytuowana w innej strefie pożarowej) oraz zbiornik na gaz propan-butan znajdujący się ok. 10 m od budynku.

W trakcie dojazdu zastępów kolejnych jednostek PSP, dyspozytor Zakładu Energetycznego zdalnie wyłączył prąd w całej miejscowości.

Strażacy gasili ogień z bezpiecznej odległości.

Najważniejsze, że nikt nie przebywał w budynku i nikomu nic się nie stało - podsumował bryg. Andrzej Szozda.

Akcja gaśnicza zakończyła się po ponad 9 godzinach. Łącznie wzięło w niej udział 22 zastępy PSP i OSP - 70 ratowników. Na miejsce przyjechał także st. bryg. Jacek Sobczyński, komendant miejski PSP w Zamościu.

Zużyto ok. 350 m sześc. wody (uruchomiono trzy punkty poboru). Z uwagi na ciężkie warunki pogodowe (śnieg i mróz) burmistrz Szczebrzeszyna na bazie strażnicy OSP Wielącza polecił zorganizować doraźne miejsce odpoczynku dla ratowników i gorące napoje.

Wstępne straty oszacowano na ponad 3 mln złotych.

Przyczyna pożaru pozostaje nieznana.

To będzie dla nas trudne określić przyczynę pożaru, ponieważ w chwili, gdy zaczęto akcję, ogień był już na znacznej powierzchni budynku. Będzie musiał to ocenić biegły sądowy - komentuje bryg. Andrzej Szozda.

Wstępne straty oszacowano na ponad 3 mln złotych.

W Karczmie w Wielączy odbywały się m.in imprezy okolicznościowe.

Cztery lata temu restauracja brała udział w  Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Zmieniła wtedy nazwę z Karczmy Ordynat na Malinową Spiżarnię. Klienci chwalili miejsce za gustowne i klimatyczne wnętrza i pyszne jedzenie.

Czy potem interes kręcił się lepiej? Odpowiedzią być może jest fakt, że jakiś czas temu właściciel wystawił lokal na sprzedaż. 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
sentymentalnie 22.12.2022 17:05
Cenzura, jak za komuny!

sentymentalnie 22.12.2022 17:05
Cenzura, jak za komuny!

sentymentalnie 22.12.2022 17:05
Cenzura, jak za komuny!

rgaa 20.12.2022 15:34
jedyna nadzieja w uczciwym ubezpieczycielu..

rgaa 20.12.2022 15:34
jedyna nadzieja w uczciwym ubezpieczycielu..

Obserwator 17.12.2022 16:58
Moim skromnym zdaniem, dobrej atmosfery w tym lokalu nie było, co pokazały "rewolucje". Dodatkowo wprowadzenie bażanra jako dania głównego, to pomyłka. Nie przypominam Sobie, żeby tam były organizowane Sylwestry, czy inne imprezy taneczne. Koszty prowadzenia takiego lokalu są na pewno duże, żeby na nie zarobić trzeba bardzo dobrych przychodów. Potencjał był,, przy tej trasie nie ma zbyt dużo lokali. Przy odpowiednim marketingu, dobrze dobranym menu, mogło się dobrze "kręcić". Przykra sprawa 😞

Obserwator 17.12.2022 16:58
Moim skromnym zdaniem, dobrej atmosfery w tym lokalu nie było, co pokazały "rewolucje". Dodatkowo wprowadzenie bażanra jako dania głównego, to pomyłka. Nie przypominam Sobie, żeby tam były organizowane Sylwestry, czy inne imprezy taneczne. Koszty prowadzenia takiego lokalu są na pewno duże, żeby na nie zarobić trzeba bardzo dobrych przychodów. Potencjał był,, przy tej trasie nie ma zbyt dużo lokali. Przy odpowiednim marketingu, dobrze dobranym menu, mogło się dobrze "kręcić". Przykra sprawa 😞

 

 

ReklamaBaner reklamowy Goldsun - Fundacja Czysta Dotacja
Reklama
Reklama