Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 06:27
Reklama Baner reklamowy A1
Reklama

Tomaszów Lubelski: Strażak dobrze ugotować też potrafi

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego podsumowano cykl wydarzeń kulinarnych pod hasłem „Kuchnia strażacka”. Podziękowania od marszałka Władysława Ortyla za uczestnictwo w projekcie, gotowanie i integrowanie społeczeństwa dostali m.in. strażacy z powiatu tomaszowskiego.
Druhowie z OSP Żerniki świętowali jubileusz 65-lecia jednostki przy "Kuchni strażackiej z ognistą wieprzowiną".

Kilka jednostek z powiatu tomaszowskiego w ubiegłym roku dołączyło do projektu „Kuchnia strażacka” realizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Zakładał on organizację wydarzeń, przy okazji których promowano strażacką (z naciskiem na tradycyjną i lokalną) kuchnię. Kto jej próbował, wie, że słynie z sycącego, prostego, ale jakże smacznego jedzenia.

– Należało przygotować potrawy ze wskazaniem na produkcję zdrowej wieprzowiny i zbóż. To miały być tradycyjne potrawy – uzupełnia Stanisław Kielech, prezes Zarządu Oddziału Powiatowego Związku OSP RP w Tomaszowie Lubelskim.

Chętni do gotowania

Strażacy z powodzeniem zorganizowali imprezy, w trakcie których pochwalili się swoimi kulinarnymi zdolnościami. Przy okazji, co było celem projektu, zintegrowali lokalną społeczność i promowali tradycyjną kuchnię.

I tak do gotowania zgłosili się strażacy z Bełżca II, Jarczowa, Lubyczy Królewskiej, Oseredka, Suśca, Rzeczycy, Tomaszowa Lubelskiego, Ulhówka i Żernik.

Część z nich promowała kuchnię strażacką z ognistą wieprzowiną, a część ze zbożami wysokiej jakości.

Jako pierwsi dali przykład druhowie z OSP Tomaszów Lubelski, którzy poczęstunek przygotowali w maju ub. r. na Powiatowy Dzień Strażaka. Kolejni byli ochotnicy z Rzeczycy. W czerwcu zorganizowali piknik przy strażnicy. OSP Lubycza z regionalną kuchnią przyjechała na Powiatowe Zawody Sportowo-Pożarnicze Drużyn OSP. Popisowych dań z wieprzowiny przygotowanych przez strażaków z OSP Żerniki mieszkańcy gminy Ulhówek spróbowali w dniu jubileuszu tej jednostki. To święto przypadło na 17 lipca ub. r.

OSP Oseredek postawiło na produkty zbożowe. Ugotowało z nich pyszne potrawy, które zniknęły w mig w czasie pikniku Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych przy Muzeum Pożarnictwa w Oseredku.

– To było piękne wydarzenie. Po okresie covidowym chcieliśmy wrócić do współpracy z młodzieżą. I to się udało. Na piknik przyszło około 200 uczestników. Wzbogaciliśmy piknik o kuchnię strażacką. Młodzi strażacy chcą, żeby to była impreza cykliczna. Bardzo się z tego cieszymy – mówi prezes Stanisław Kielech.

OSP Jarczów, OSP Bełżec II, OSP Susiec i OSP Ulhówek zaprezentowały kuchnię strażacką w czasie dożynek gminnych. Serwowano pierogi z serem i miętą w masełku, pierogi z kaszą w skwarkach oraz kaszę wypiekaną z warzywami i okraszoną boczkiem.

Nagrodzeni

Chociaż każdy wywiązał się z zadania w tamtym roku, to podsumowanie projektu odbyło się dopiero niedawno, 6 lutego, w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego. Do Rzeszowa wybrali się przedstawiciele Oddziału Powiatowego Związku OSP RP w Tomaszowie Lubelskim oraz wspomnianych jednostek OSP.

Spotkanie rozpoczęła konferencja na temat dobrych praktyk patriotyzmu lokalnego i produktowego na przykładzie „Kuchni Strażackiej”. Marszałek woj. podkarpackiego Władysław Ortyl zaznaczył jak ważne jest kultywowanie każdej tradycji.

 – Projekt kuchni strażackiej jest doskonałym przykładem pielęgnowania patriotyzmu lokalnego w najlepszym tego słowa znaczeniu – powiedział Władysław Ortyl. Po czym podziękował wszystkim druhom za wysiłek i chęci do udziału i w takich akcjach, wręczając im okolicznościowe grawertony.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy Replika
ReklamaBaner rekalmowy formy Alustal
ReklamaBaner reklamowy w dodatku Święta firmy Agroradek
ReklamaBaner- dodatek święta firmy Stalprodukt
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KasiaTreść komentarza: I jak polepszyło się w Hrubieszowie i w okolicach, jak chciałeś panowania tfuska i lewaków🤬Pokarz jaki masz dobrobytData dodania komentarza: 21.12.2024, 22:34Źródło komentarza: Pożegnanie odchodzącego Zarządu Powiatu Hrubieszowskiego drogo kosztowałoAutor komentarza: KałodziejczakTreść komentarza: Rudy Folksdojcz krzyczał wtedy że to Wina PISu ! To samo było w odrze , ale według jednej mądrej inaczej z PełO winą było to że Po Odrze pływają statki które WYPIJAJA wodę rybom i te się duszą bo wody jest za mało !!! :) Wspaniała jest ta władza , jak widok psiego gófna na trawniku przy chodniku !Data dodania komentarza: 21.12.2024, 21:47Źródło komentarza: Hrubieszów: Ekologiczna katastrofa umorzona po raz drugiAutor komentarza: Praworządny zamachTreść komentarza: W Magdeburgu na zaproszenie Makreli i TfuSSka zamachowcy zabijają już PO raz POnad 50ty ilu jest u nas 10.000 czy więcej POpierający ich Trzaskuś nie POwiedział ile nas kosztują, by nas wysadzać.Data dodania komentarza: 21.12.2024, 17:17Źródło komentarza: Prezydent Warszawy w Hrubieszowie i WerbkowicachAutor komentarza: HahaTreść komentarza: Jak łatwo być błaznem w todze i grubą kasę brać za co? pseudo praworządność, a wszystkie ryby POzdychane były uśmiechnięte taki wyrok to POśmiewisko i zachęta truć, truć,truć bezkarnie ale z uśmiechem i środkowym palcem.Data dodania komentarza: 21.12.2024, 16:43Źródło komentarza: Hrubieszów: Ekologiczna katastrofa umorzona po raz drugiAutor komentarza: halloTreść komentarza: Eee tam ,angielski to wszyscy znają a ja chciałabym nauczyć się jeszcze języka niemieckiego bo to przyszłość.Data dodania komentarza: 21.12.2024, 14:58Źródło komentarza: Zamość: Bacalarus i Akademia Zamojska wspierają rozwój studentówAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: Co ciekawe cena masła nie rośnie po raz pierwszy. W 2022 była nawet wyższa, ale wtedy nikt nie robił afery.Data dodania komentarza: 21.12.2024, 14:56Źródło komentarza: Od cen masła pęka głowa. Zwłaszcza przed świętami. Rząd wkracza do akcji
Reklama