Składniki: 4 rodzaje galaretek (agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa), 1 kg serka waniliowego (mogą być zwykłe serki homogenizowane o smaku waniliowym - wtedy potrzebujemy 8 opakowań), 2 łyżeczki żelatyny (można dodać galaretkę cytrynową zamiast żelatyny).
Przygotowanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotować sobie galaretki. Cztery dowolne smaki galaretek rozpuszczamy każdą osobno w 1 szkl. gorącej wody i zostawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretki stężeją, kroimy każdą z nich w kostkę..
Na spód blachy (najlepiej tortownicy) układamy biszkopty. Następnie szykujemy masę: w 1 szkl. wody rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy ją aż zacznie tężeć. W tym czasie do miseczki dodajemy serki waniliowe, następnie dodajemy tężejącą galaretkę (możemy wymieszać mikserem do dokładniejszego wymieszania serków z galaretką). Na koniec dodajemy pokrojone galaretki i całość mieszamy. Wykładamy na ułożone wcześniej biszkopty całą masę serkową. Jeżeli ktoś lubi, można na wierzch ułożyć dodatkowo owoce i zalać je galaretką. Odstawić do lodówki na min.2 godziny.
Napisz komentarz
Komentarze