Ciasto:
7 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
12 dag cukru cukier waniliowy
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
50 dag sera homogenizowanego
galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny
szklanka zmiksowanych truskawek i kilka całych
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać do nich cukier, żółtka, wymieszać cały czas ubijając masę. Na końcu dodać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przykryć ściereczką, przewrócić na nią ciasto i zrolować razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie galaretkę z żelatyną rozpuścić w około 1/2 szklanki wody. Serki zmiksować razem z truskawkami (zmiksowanymi) dodać galaetkę z żelatyną. Jeśli ktoś woli słodszą masę może dodać 2-4 łyżeczek cukru pudru. Masę włożyć do lodówki, ale dopilnować aby całkowicie się nie ścieła.
Kiedy będzie już bliska ścięcia należy delikatnie rozinąć roladę biszkoptową, wyłożyć na nią masę nałożyć nie zmiksowane truskawki pokrojone na ćwiartki i zrolować ponownie. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 3 godziny. po tym czasie można roladę posypać cukrem pudrem.
Roladę taką można zrobić z malinami lub jagodami. Jest bardzo delikatna i niezbyt słodka. Smacznego!!!
Napisz komentarz
Komentarze