Lodziarnia „Bazylek” została założona w Hrubieszowie przez Witolda i Wiktorię Bazylewiczów, którzy trafili do tego miasta, uciekając z Włodzimierza Wołyńskiego przed wojennymi represjami. Ich pierwsza lodziarnia mieściła się na rogu ulic 3 Maja i Bolesława Prusa, a nazwa „Bazylek” wywodzi się od nazwiska założyciela, Witolda.
Początkowo lody powstawały ręcznie w metalowych bańkach, a lód do ich produkcji pozyskiwano z Huczwy, przechowując go latem w zacienionych miejscach, pod warstwą trocin. W ofercie dominowały podstawowe smaki: śmietankowy i kakaowy. Dopiero w 1970 roku, po przeprowadzce na ulicę Piłsudskiego 50, nowy właściciel, Henryk Temporowicz, rozszerzył paletę o smaki takie jak truskawkowy, pistacjowy, cytrynowy, pomarańczowy, chałwowy, rabarbarowy, wiśniowy, kawowy, smerfowy, bananowy, agrestowy i porzeczkowy.
Głównym produktem lodziarni „Bazylek” pozostają lody rzemieślnicze, wytwarzane według tradycyjnej receptury sprzed 78 lat. Do produkcji lodów owocowych używane są wyłącznie naturalne owoce. Oferta obejmuje również desery lodowe, torty lodowe, shake’i, smoothie, kawę mrożoną i kawę affogato z gałką lodów. W lodach „Bazylek” nie znajdziemy sztucznych ulepszaczy ani zbędnej chemii
– wszystkie są świeże i kręcone na bieżąco.
Lodziarnia „Bazylek” została uhonorowana nagrodą „Orły Cukiernictwa 2020” za zajęcie pierwszego miejsca w Hrubieszowie. To wyróżnienie potwierdza, że lody „Bazylek” są produktem najwyższej jakości, cenionym przez kolejne pokolenia klientów.
Napisz komentarz
Komentarze