Składniki:
25 dkg margaryny
25 dkg cukru
50 dkg mąki
1 cukier waniliowy
6 jaj
1/2 l śmietany 18 %
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg jabłek
20 dkg porzeczki czerwonej
2 łyżki cynamonu
3 łyżki bułki tartej
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Przygotować formę o wym 20x32 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Formę wyłożyć połową ciasta, posypać bułką tartą, rozłozyć jabłka, posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta. Wierzch przykryć porzeczkami. Wstawić do piekarnika , piec 50 min w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze