Składniki na 10 porcji
Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 3 dag drożdży, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 8 dag margaryny do pieczenia, mąka do podsypania.
Kruszonka: 5 dag margaryny do pieczenia, 5 dag cukru, 5 dag mąki pszennej
Oraz: 1 żółtko jajka, 2 łyżki mleka, około 30 sztuk śliwek ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu)
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać wyrośnięty zaczyn i mąkę, wymieszać. Dodać margarynę i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( około godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Wycinać z niego kółka o średnicy 10 cm, lekko rozciągnąć i ułożyć na blaszce. Na środku każdego kółka zrobić wgłębienie i ułożyć w nim połówki śliwek skórką do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby bułeczki podrosły.
Wymieszać składniki kruszonki, zagnieść ją lekko w dłoniach. Żółtko roztrzepać z mlekiem.
Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni
Napisz komentarz
Komentarze