Składniki: 20 dag mąki, 12 dag masła, 6 dag cukru pudru, jajko sól, 60 dag jabłek, łyżeczka cynamonu, 10 dag cukru, sok z 1/2 cytryny
Schłodzone masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder, jajko i szczyptę soli, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 minut do lodówki. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki 1/3 ciasta, resztę rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Nałożyć jabłka, wyrównać, obłożyć płatkami masła. Rozwałkować resztę ciasta, przykryć wierzch formy, widelcem zrobić wzorek, w kilku miejscach nakłuć. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni.
Napisz komentarz
Komentarze