Składniki: 500g masła, 300g brązowego cukru, 150g melasy, 500g mąki ziemniaczanej, 500g mąki pszennej, 20g proszku do pieczenia, 10 dużych jajek, 30g mieszanki przypraw korzennych, 2 kg wypestkowanych śliwek ( mogą być mrożone)
Kruszonka maślana: 200g cukru, 200g masła, 400g mąki pszennej, 20g cukru waniliowego
Przygotowujemy ciasto: ubić masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać melasę i jajka. Na końcu dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie połączyć składniki. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch ułożyć śliwki, skórką do ciasta.
Przygotowanie kruszonki: wymieszać masło z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mąkę, całość delikatnie wyrobić. Dodać płatki migdałowe i całość wysypać na śliwki.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 35-40 minut albo do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Proporcje są na blachę 40 na 60 jeśli mamy mniejszą to trzeba proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników
Napisz komentarz
Komentarze