Składniki:
Ciasto: 110 g mąki pszennej, 55 g masła, 25 g cukru, 2 żółtka, szczypta soli.
Masa serowa: 1 i 1/4 kg twarogu, 200 g cukru, 30 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 1 laska wanilii, 4 jajka, 250 g masła, 100 g suszonej żurawiny
Przygotowujemy kruchy spód: mąkę przesiać do miski, dodać masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na stolnicy i wyłożyć nim tortownicę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową: twaróg, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz miąższ z laski wanilii ubić mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo jajka i rozpuszczone masło.
Wysypać owoce żurawiny na upieczony kruchy spód. Dodać masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec 50 minut.
Napisz komentarz
Komentarze