Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki
22,5 dag margaryny
3 łyżki miodu sztucznego
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki śmietany
15 dag cukru
2 jaja
Ciasto jasne:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa jabłkowa:
1,20 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 dowolna galaretka
Masa śmietanowa:
2 śnieżki
2 czerwone galaretki
Dodatkowo:
2 opakowania delicji
1 polewa
Wykonanie:
Ciasto:
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru i jaj wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki około 20 minut każdy. Forma 25/36, temperatura 180 stopni.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier.
Masa śmietanowa:
Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretki czerwone rozrabiamy w 1 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.
Przełożenie ciasta:
Ciasto-jabłka- ciasto jasne- połowa masy śmietanowej - delicje- masa śmietanowa - ciasto- polewa
Napisz komentarz
Komentarze