składniki:
300 g mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
850 g jabłek (waga już po obraniu)
300 g cukru
2 łyżeczki soku cytrynowego
250 g wyłuskanych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
250 g masła
200 g cukru pudru
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru (kryształu)
50 g masła
2 czubate łyżki kakao
połówki orzechów włoskich do dekoracji
wykonanie
Mąkę, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec kolejno dwa placki.
Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić. Gdy się trochę podduszą – dodać sok cytrynowy oraz cukier (300 g) i dusić, aż cukier się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku umieszczonym w foremce, a drugim przykryć.
Orzechy zmielić i sparzyć wrzącym mlekiem.
Ostudzić, orzechy w znacznym stopniu wchłoną mleko i masa się zagęści.
250 g masła utrzeć najpierw z cukrem pudrem (200 g), a następnie z orzechami sparzonymi mlekiem. Powstałą masą posmarować drugi placek i wstawić do lodówki.
Wykonać polewę: cukier i wodę (każdego po 7 łyżeczek) chwilę gotować, następnie dodać masło (50 g), kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować połówkami orzechów.
Placek niebo, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
- 15.10.2017 11:45 (aktualizacja 21.09.2023 16:33)
Napisz komentarz
Komentarze