Składniki:
margaryna [350 g]
mąka [3 szklanki]
cukier [1 szklanka]
żółtko z jajka [5 szt.]
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
jabłka [1 kg]
cukier [1 szklanka]
kasza manna [3 łyżki]
cynamon [1 łyżka]
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę,cynamon i mieszamy do połączenia składników.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać) i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną.
Szarlotka na ciepło, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty
- 15.10.2017 11:49 (aktualizacja 21.09.2023 16:33)
Napisz komentarz
Komentarze