Składniki:
mąka pszenna [3 szklanki]
cukier [15 dag]
mleko [1 szklanka]
masło lub margaryna [10 dag]
jajka [4 szt.] (2 całe i 2 żółtka)
sól [0.5 łyżeczki]
drożdże [4 dag]
cukier waniliowy [2 łyżeczki]
jajka [1 szklanka] (do smarowania ślimaczków)
cukier brązowy [0.5 szklanki] (do posypania ślimaczków)
cukier brązowy [0.5 szklanki] (nadzienie cynamonowo-orzechowe)
cynamon [2 łyżeczki] (nadzienie cynamonowo-orzechowe)
orzechy posiekane [5 dag] (nadzienie cynamonowo-orzechowe)
masło [3 łyżki] (roztopione, nadzienie cynamonowo-orzechowe)
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku (nie może być gorące!), dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia (na ok 15-20 minut).
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na pianę białka, cukier waniliowy, wszystkie składniki połączyć rękoma. Dodać lekko podgrzany roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dosypać troszkę mąki ale nie za dużo. Gdy ciasto będzie elastyczne pozostawić go do wyrośnięcia przykryte ściereczką (na ok 30-60 minut). Ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąka stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 1cm.
Posmarować go roztopionym tłuszczem ( 3 łyżki masła) i posypać przygotowanymi orzechami wymieszanymi z cynamonem i cukrem. Ciasto zwinąć w roladę i kroić na kawałki. Każdy ślimaczek posmarować roztrzepanym jajem i posypać brązowym cukrem.
Piec w 180 stopniach C przez 15-20 minut, aż ślimaczki nabiorą złoto-brązowego koloru.
Ślimaczki cynamonowe z orzechami, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty
- 15.10.2017 11:51 (aktualizacja 21.09.2023 16:33)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze