CIASTO
20 dag margaryny
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec na złoty kolor w temp. 200'C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy, a następnie przykryć makiem i serem.
MAK
20 dag maku
3 jajka
10 dag cukru
orzechy krojone
3 łyżki miodu
5 dag masła
Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać.
SER
1/2 kg sera
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć ser i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na mak i piec w temp. 180'C przez 50 min.
MASA Z JABŁEK
1 kg jabłek
10 dag cukru
1 galaretka pomarańczowa
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Placek z makiem i serem - masa z jabłek – placek- polewa czekoladowa
Napisz komentarz
Komentarze