Pierogi ze szpinakiem
Potrzebujemy ok. 500 gr szpinaku, dużą cebulę, ząbek czosnku, natkę pietruszki, przyprawy. Wszystko to dusimy, przyprawiamy i smażymy farsz do pierożków. Ostudzonym wypełniamy ciasto przygotowane na pierogi z 500 g maki, 1 jajka, 3/4 szklanki cieplej wody, łyżeczki soli, łyżki oleju.
Pierożki są przepyszne i z pewnością posmakują każdemu
Zielona cukinia z farszem z ryżu
Małe cukinie przekrawamy, wydrążamy ziarna ze środka. Przygotowujemy farsz gotując ryż, smażąc cebulkę, dodając koncentrat pomidorowy, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy zioła. Wypełniamy nim cukinieę, następnie zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 180 stopni aż będzie miękka. Przyprawiamy ketchupem z zależności od upodobań i smaku
Żółta cukinia z kaszą
Kaszę jęczmienną gotujemy, dodajemy smażoną cebulkę, przyprawy, mielone mięso, koncentrat. Wypełniamy nim cukinie, kładziemy plastry żółtego sera, zapiekamy 20 min aż będzie miękka. Pyszna na jesienny obiad
Pizza na szybko
Robimy ciasto z 3 szklanek maki, drożdży, 1 łyżeczki soli, 3/4 szkl. ciepłej wody. Wyrośnięte i gotowe pokrywamy dodatkami jakie aktualnie posiadamy, np. podsmażona cebula, pomidory, papryka, pieczarki, czosnek, wcześniej smarując ciasto koncentratem. Przyprawiamy, posypujemy serem, pieczemy 20 minut. Dajemy ketchup jak kto lubi. Wychodzi pyszna!
Pierożki z jarmużu
Jarmuż przebieramy, usuwając twarde łodygi. Smażymy z cebulką, czosnkiem, przyprawiamy, studzimy. Robimy ciasto jak na pierożki ze szpinakiem, po czym wypełniamy farszem. Wychodzą pyszne. Dodajemy surówkę z czerwonej kapust z jabłkiem i cebulką lub inną wedle upodobania. I pyszny jesienny obiad gotowy!
Leczo z cukinii
potrzebujemy marchewkę cebule paprykę cukinie kukurydze fasole czerwona, przyprawy, wszystko kroimy w paseczki, gotujemy przyprawiamy, dodajemy koncentrat natkę pietruszki, i pyszne leczo gotowe- każdemu posmakuje!
WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW NASZEGO KONKURSU TUTAJ, A TE I WIELE INNYCH PRZEPISÓW NASZYCH CZYTELNIKÓW W ZAKŁADCE SMAKI ZAMOJSZCZYZNY.
Napisz komentarz
Komentarze