Składniki:
kacze udka (nóżki)
sól (około 1 łyżeczki) i pieprz (około 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 mały ząbek czosnku cienko pokrojony
RISOTTO JABŁKOWE:
1 łyżka tłuszczu
1/2cebuli
60 g ryżu do risotto (arborio)
szczypta suszonego tymianku
1/4 jabłka
1/4 białego wina)
około 1/2 litra wrzącego bulionu drobiowego
3 łyżki zimnego masła
4 łyżki tartego parmezanu
SAŁATKA:
garść roszponki
1/5 korzenia selera
1 szklanka białych winogron
1 łyżka posiekanego szczypiorku
winegret: po 1 łyżeczce majonezu, oliwy i musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżki cukru lub miodu , szczypta kminku, sól i pieprz
Kacze nóżki doprawiam solą i pieprzem, smaruję tymiankiem i kminkiem, obkłądam plasterkami czosnku. Wkłądam do garnka żaroodpornego z pokrywą, skórką do dołu, zalewam sokiem jabłkowym. Piekarnik 120 stopni C. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piekę przez 2 godziny. Nóżka musi być tak upieczona zeby mięso idealnie odchodziło od kości a skórka jest cienka i smaczna
Risotto jabłkowe: na głębokiej patelni lub w garnku podgrzewam tłuszcz, dodaję posiekaną w kosteczkę cebulę . Dodaję ryż, tymianek oraz pokrojone w kosteczkę jabłko, smażę przez około 1 minutę. Następnie wlewam wino i wygotowuję. Następnie wlewaam po 1/2 szklanki wrzącego bulionu i mieszając od czasu do czasu gotuję ryż. Odstawiam z ognia na 1 minutę pod przykryciem. Wkłądam masło i tarty parmezan, mieszam do rozpuszczenia się masła.Sałatka: wszystkie składniki winegretu mieszam w miseczce. Seler obieram i trę na tarce, doprawiam solą, pieprzem, mieszam z winegretem. Dodaję pokrojone i winogrona oraz posiekany szczypiorek.
Napisz komentarz
Komentarze