Składniki: 3 białka, 40 dag cukru pudru, 1,5 łyżki cynamonu, łyżka wiśniówki, 35 dag migdałów
Przygotowanie: Migdały zalać wrzątkiem, osączyć, obrać ze skorki, następnie zemleć. Wymieszać z cynamonem i wiśniówką. Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę, połączyć z 30 dag cukru pudru. Dołożyć do migdałów, powoli wymieszać. Rozwałkować ciasto na grubość mniej więcej 5mm, foremką (np. w kształcie gwiazdki) wykrawać ciastka. Zostawić na noc, aby obeschły. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Zachowując odstępy, ułożyć ciasteczka. Piec 3-5 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 250st. Wyjąć, przestudzić. Ciasteczka można ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze