Składniki: 1,5 kg buraków, 1 l bulionu warzywnego, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6-8 ziaren pieprzu, 6 suszonych grzybów, 2 łyżki octu winnego, sól, cukier.
Przygotowanie: Buraki wyszorować, każdy owinąć w folię aluminiową. Piec 1 godz. w 180st. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać ( wywar z grzybów zachować). Cebulę opiec nad ogniem. Wywar grzybowy i bulion wymieszaj.Dodać buraki, cebulę i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Dodać całe ząbki czosnku i ocet. Przyprawić solą i cukrem. Barszcz przed podaniem odcedzić i podgrzać, nie gotować, bo straci kolor.
Napisz komentarz
Komentarze