Składniki
Ciasto: 85 dag masy makowej, 5 jajek, 10 dag cukru, 5 łyżek kaszy manny.
Krem: 750ml mleka, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mielonej kawy, 15 dag masła.
Dodatki: gooml wiśni w kompocie, galaretka wiśniowa, 2 łyżki kakao do posypania.
Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masę makową i kaszę mannę, potem pianę z białek. Upiec dwa blaty ( 21cm) ok. 30 min. w temp. 180 st., przekroić na pół. 1/2 mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać budynie, ugotować. Wystudzić, utrzeć z pozostałym masłem. Wiśnie odsączyć. Kompot zagotować, rozpuścić galaretkę. Dodać wiśnie, odstawić do stężenia. Przełożyć blaty. posypać kakao.
Napisz komentarz
Komentarze