Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, łyżka oleju, szczypta soli
Farsz: 20 dag kapusty kiszonej, około 20 dag ugotowanych suszonych grzybów, cebula, łyżka oleju, pieprz, sól
Okrasa: zrumieniona cebulka
Farsz: Kapustę wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wystudzić, odcisnąć, drobno posiekać. Grzyby także posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Wrzucić grzyby, smażyć chwilę cały czas mieszając. Dołożyć kapustę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: Do mąki z solą wlać olej. Zagniatać, dolewając po trochu ciepłą wodę. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde z nich nałożyć porcję farszu i zlepiać pierogi.
Gotować partiami w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone zrumienioną cebulką
Napisz komentarz
Komentarze