Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
> 45 g świeżych drożdży,
> 180 ml letniego mleka,
> 150 g roztopionego masła,
> 6 łyżek cukru,
> 6 żółtek,
> szczypta soli
> 2 łyżeczki olejku waniliowego
Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Zalać ciepłym mlekiem do 1/2 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn będzie gotowy, do miski przesypać mąkę, sól, dodać żółtka, drożdże, cukier, pozostałą ilość mleka, roztopione masło i olejek waniliowy. Wszystkie składniki połączyć za pomocą łyżki. Kiedy uzyskamy jedną całość, dłońmi uformować kulę z ciasta, przełożyć ją do większej miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto na makowiec zawijany musi podwoić swoją objętość.
MASA MAKOWA
> Składniki:
> 840 g gotowej masy makowej
> 100 g posiekanych orzechów
> 100 g rodzynek
> Sposób przygotowania:
> Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami i odsączonymi rodzynkami.
> Stolnicę lub blat stołu posypać mąką. Przez chwilę wyrabiać wyrośnięte ciasto na makowca. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Na tak przygotowane placki wykładać równe części masy makowej. Rozsmarować ją po całości. Pozostawić ok. 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Makowce zawijać jak roladę, a końce schować pod spód. Ciasto przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć pozostawiając 1 cm luzu.
> Piec w temperaturze 190 C. Po ok. 30-40 minutach makowiec zawijany z gotowej masy makowej jest gotowy ( złoty kolor).
Napisz komentarz
Komentarze