1 kilogram schab
200 g suszonych śliwek
pól łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Przez środek mięsa robimy nożem otwór do którego wkładamy śliwki (możemy wcześniej namoczyć je w alkoholu, o ile mięsa nie będą jadły dzieci). Mięso obsmażamy na oliwie, dzięki czemu będzie bardziej kruche.Oliwę pozostałą ze smażenia studzimy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięso pokrywamy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką. Schab ze śliwką pieczemy przez 1.5 godziny w temperaturze 160 stopni, po godzinie zdejmując pokrywkę. W trakcie pieczenia mięso polewamy marynatą z dna naczynia.Podajemy na zimno lub na goraco do obiadu.
Napisz komentarz
Komentarze