CIASTKA MASZYNKOWE
7 żółtek gotowanych
1 żółtko surowe
pół szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
30 dag masła
pół kg mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieśc ciastoi schłodzić w lodówce.Odcinać kawałki i krecić w maszynce piec na złoty kolor.
KOCIE OCZKA
60 dag mąki
4 żółtka gotowane
1 żółtko surowe
1 jajko
13 dag cukru pudru
2 margaryny
2łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto,wycinać kółka piec nastepnie smarować dżemem.Posypać cukrem pudrem.
PIERNICZKI
1 kg mąki
1 kostka masła
1 łyżka smalcu
pół szkl oleju
3 jajka
3 żółtka
1 szkl. miodu
1szkl.cukru
pół szkl śmietany
2 płaskie łyżeczki amoniaku
2 płaskie łyżeczki sody
przyprawa do piernika
10 dag cukru spalić w garnku(na karmel) i dodać pół szk.l wody gorącej i miód wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Masło, olej,smalec roztopić i ostudzić.Do mąki dodać amoniak sodę przyprawę do piernika,masę jajeczna, karmel,tłuszcze wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić do lodówki na 12 godz. Następnego dnia formować kulki wielkości orzecha i nadziewać wiśnia spłaszczyć, upiec .Posypać pudrem lub polać polewa czekoladową .
Napisz komentarz
Komentarze