Biszkopt
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
łyżeczka cynamonu
KREM:
1 kg sera w wiaderku ( polecam serek President waniliowy, jeśli będzie zwykły twaróg trzeba będzie dodać więcej cukru)
2-3 łyżeczki cynamonu
200 ml śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku (wg uznania, bo serek sam w sobie jest słodki)
kilka pierniczków ( najlepiej nadziewanych w czekoladzie)
dodatkowo
dżem porzeczkowy- słoik
1 pomarańcza
pierniczki do dekoracji - u mnie białe lukrowane serca
Polewa czekoladowa
śmietanka 30% - kubeczek 250 ml
gorzka czekolada
posypka czekoladowa
Zrobić biszkopt czyli :
białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut , aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, cynamon i wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej i lekko mieszać szpatułką. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 26 cm i piec przez około 30 minut aż biszkopt będzie upieczony. Wyjąć, przestudzić i przekroić na 3 lub 4 blaty ( w zależności od tego jak urośnie). Blaty ciasta skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Krem:
Serek utrzeć z cynamonem, można dosłodzić do smaku. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania kremu.
Pierwszy blat należy posmarować grubo dżemem porzeczkowym ( warstwa kwaśna ma tu istotne dla smaku znaczenie). Potem kłaść kolejno biszkopt, krem i posypać grubo pokruszonym/startymi pierniczkami, znów biszkopt/krem/pierniczki i tak do ostatniego krążka ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem, oblać czekoladą i udekorować posypką czekoladową i pierniczkami.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, potem połamać czekoladę , połączyć i poczekać aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i już można dekorować tort.
Napisz komentarz
Komentarze