Składniki: 2 sprawione karpie, sok z 1 cytryny, skórka otartaz 2 cytryn, 2 szklanki bułki tartej, 4 jajka, 50ml jasnego piwa, mąka pszenna do panierowania, sól, pieprz, 10 dag masła
Przygotowanie: Karpie moczyć 2-3 godz. w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć je solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Jajka roztrzepać z piwem. Bułkę tartą wymieszać ze skórką z cytryn. Panierować dzwonka w mące, zanurzyć w jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Nadmiar panierki otrząsnąć. Dzwonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać wiórkami masła ( takiego prosto z lodówki), jeśli ktoś chce można położyć też kilka plasterków cytryny. Piec około 40 min. w temp. 180st. Podawać od razu po upieczeniu, wtedy jest najlepszy.
Napisz komentarz
Komentarze