Składniki:
250 g mąki
125 g masła
2 łyżki cukru
30 g drożdży
3 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
250 g maku
100 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka miękkiego masła
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów
kilka kropli aromatu migdałowego
2 białka
Forma 10 / 30
Sposób przygotowania:
1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem.
Połączyć razem dodać śmietanę i cukier waniliowy Zagnieść ciasto.
Śmietany dać tyle, żeby ciasto było miękkie i dało się wałkować.
2. Najlepiej dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, do przykrycia maku i
chwilę pogotować. Po wystygnięciu odsączyć nadmiar wody i trzy razy
przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubite
białka.
3. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkować na szerokość formy. Wyłożyć
mak i równomiernie rozłożyć na cieście.
4. Delikatnie zrolować i przenieść do formy.
5. Wykałaczką nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika z temp.
180 stopni na ok 35 - 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu
posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Porada:
Można użyć gotowej masy makowej.
Makowiec krucho - drożdżowy, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Tym razem w cieście krucho - drożdżowym - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
- 13.12.2017 06:29 (aktualizacja 21.09.2023 17:11)
Napisz komentarz
Komentarze