Ciasto:
2 szklanki mąki
20 g drożdży
1/4 szklanki śmietany kremówki
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 jajko
Farsz:
400 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
1 cebula
szczypta tymianku
pieprz, sól
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
sezam, czarnuszka, kminek do posypania
jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i łyżką mąki. Gdy zaczną pracować
dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do
wyrośnięcia.
2. Grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej , a następnie ugotować (ok. 10
min.).
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać grzyby,
tymianek, pieprz i sól do smaku. Dusić razem 3-4 minuty.
Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Po
przestygnięciu odcisnąć z nadmiaru wody i odrzucić przyprawy.
3. Kapustę i grzyby zmielić w maszynce do mielenia mięsa,z siatką z
dużymi oczkami. Jeśli trzeba doprawić do smaku pieprzem i solą.
4. Ciasto rozwałkować, ciąć paski szerokości ok. 8 cm, nakładać farsz i
dokładnie zlepić. Kroić ukośne kapuśniaczki, smarować roztrzepanym
jajkiem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem.
Drugi sposób: Wycinać dużą szklanką krążki, nakładać nadzienie,
przykryć drugim krążkiem. Foremką gwiazdką wycinać ozdobne, świąteczne
kapuśniaczki.
Piec ok. 17- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wigilijne kapuśniaczki, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Kapuśniaczki podane z barszczykiem czerwonym to jedno z dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
- 13.12.2017 06:32 (aktualizacja 21.09.2023 17:11)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze