Składniki:
480 g mąki
140 g cukru
100 g miodu
50 g masła
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki wody
Glazura:
1 białko
100 g cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wsypać łyżkę cukru i zrobić ciemny karmel - nie mieszać.
2. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 szklanki wody i poruszać garnkiem aż karmel
się rozpuści. Dodać przyprawę, miód i resztę cukru. Ogrzewać do
temperatury 75 stopni. Mieszać do rozpuszczenia cukru.
3. Do gorącego płynu wsypać 1.5 szklanki mąki i energicznie wymieszać.
Lekko schłodzić.
4. Dodać masło i wymieszać. Sprawdzić czy masa nie jest zbyt ciepła i
dodać jajko.
5. Zawartość garnka wylać do reszty mąki wymieszanej z sodą i
amoniakiem. Zagnieść ciasto.
6. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego , ok.20 gram.
7. Formować w dłoniach kulki. Piec w temp. 200 stopni 10-12 minut.
8. Białko ubić z cukrem. Dodać wodę, sok z cytryny i wymieszać łyżką. Do
miski lub innego naczynia wkładać upieczone pierniczki. Przykryć
przykrywką i energicznie potrząsać.
9. Polukrowane pierniczki wykładać na tacę wyłożoną folią spożywczą i
zostawić do wyschnięcia glazury.
Pierniczki z glazurą, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Aromatyczne, miękkie, długo zachowują świeżość - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
- 13.12.2017 06:35 (aktualizacja 21.09.2023 17:11)
Napisz komentarz
Komentarze