Zalewa:
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cukru
4 płaty śledziowe solone
mały słoik papryki ok.300g
1 cebula
10 suszonych śliwek
1 łyżka rodzynek
2 ziarna jałowca
1 liść laurowy
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Paprykę i śliwki pokroić w paski, cebulę w pół krążki. Dodać
rodzynki, połamany liść, jałowiec i pieprz. Śledzie umyć i krótko wymoczyć.
2. Składniki zalewy wymieszać.
3. Do miski z przygotowanymi składnikami dodać pokrojone śledzie i
zalewę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki
Śledzie z papryką i suszonymi śliwkami, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Są to moje ulubione śledzie. Robię je często, są pyszne - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
- 13.12.2017 06:37 (aktualizacja 21.09.2023 17:11)
Napisz komentarz
Komentarze