mąka pszenna 800 g
masło 250 g
cukier puder 320 g
miód 4 łyżki
jajka kurze 4 sztuki
cynamon mielony 2 łyżeczki
goździki mielone 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski dajemy mąkę, na kawałki pokrojone masło, cukier puder, miód i jajka,cynamon, goździki i sodę oczyszczoną. Wszystko ugniatamy ręcznie, aż do momentu, gdy ciasto zacznie się przyklejać do palców. Gotowe ciasto odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Ciasto dzielimy na części, które stopniowo rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy różne motywy pierniki i układamy na natłuszczonej blasze (ewentualnie można użyć papieru na pieczenie). Pierniki na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Dekorujemy makiem, ziarnami słonecznika, rodzynkami, sezamem i orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe).
Pierniki po upieczeniu umieszczamy do wcześniej przygotowanego pudełka. Gdy wystygną wkładamy między nie 1/4 rozkrajanego jabłka, które potem, w zależności od potrzeby, wymieniamy. Uważamy, aby nie zaczęło pleśnieć. Dzięki kawałkom jabłka, pierniki zostaną miękkie i delikatne.
Napisz komentarz
Komentarze