1 karp około 1,5 kg
Nadzienie :
35 dkg mięsa z ryby ( karp)
1 jajko
bułka tarta
1 cebula
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki zielonego kopru - posiekanego
przyprawy do ryb, czubryca
pieprz ziołowy podlaski
sól. tłuszcz
Karpia sprawić, usunąć oczy . Rybę opłukać , natrzeć ziołami i solą. Pozostawić na około 1 godz.
Kawałki karpia sparzyć gorącą wodą, wyjąć ości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Następnie mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką. Do masy dodać, żółtko, kaszę bułkę tartą, przyprawy, koper i pianę z białka , wymieszać. Gotowym farszem napełnić jamę brzuszną karpia, spiąć wykałaczkami najlepiej metalowymi do szaszłyków i między wykałaczkami zasznurować grubą nitką. Przygotować brytwankę , wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym , ułożyć na nim rybę, posmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać , wstawić rybę, piec około 40 min w 180 stopniach. W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem. Upieczonego karpia ułożyć na półmisku i udekorować wg . uznania.
Napisz komentarz
Komentarze