1 kg leszcza
50 dkg ziemniaków
1 brokuł
2 marchewki
3 jajka
1 czerstwa bułeczka
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
3 łyżki tartej bułki
gałka muszkatołowa
sól.pieprz
masło do wysmarowania formy
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko posolonej wodzie . Marchewkę opłukać, oczyścić , ugotować również w lekko osolonej wodzie. Brokuł oczyścić , podzielić na różyczki zalać lekko posoloną wodą, odgotować. Warzywa po ugotowaniu osaczyć. Leszcza oczyścić, opłukać podzelić na dzwonka i ugotować w posolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Wyjąć ości. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Ziemniaki , bułkę i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku , ciągle ucierać. Następnie dodać zmielone ziemniaki z rybą, 2łyżki tartej bułki.Zmiksować, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić z odrobiną soli na puszysto, połączyć z masą ziemniaczaną. Odłożyć połowę masy. Pozostałą podzelić na pół. Do jednej dodać rozgnieciony brokuł a do drugiej startą marchewką na grubych oczkach.
Formę żaroodporną posmarować tłuszczem i opruszyć bułką tartą. Na spodzie ułożyć masę brokułową. Na niej rozsmarować masę ziemniaczaną z rybą a na wierzch masę marchewkową. Piec w 180 stopniach około 1 godzinę.
Napisz komentarz
Komentarze