1 opakowanie płatków lasagne
1 duża puszka masy makowej
6 jaj
2 żółtka
3/4 szklanki mleka
1 śmietana 18% duży kubek
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową. Płaty makaronowe zblanszować. Żółtka zmiksować z mlekiem , śmietaną i cukrem waniliowym.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dnie ułożyć płaty ciasta , polać kilkoma łyżkami sosem jajeczno -śmietanowym, nałożyć masę makową i polać sosem. Tak powtarzać az do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty ciasta polane sosem. Wierzch posypać mielonymi orzechami . Wstawić do piekarnika na około 40 min , piec w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać kandyzowanymi pomarańczami.Można podawać na ciepło i zimno.
Napisz komentarz
Komentarze