5 jaj
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu prawdziwego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100 ml piwa
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg masła
Dodatkowo:
polewa czekoladowa biała i ciemna.
Do garnka wlać piwo, dodać 2 łyżki cukru i miód , zagotować, wystudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami na puszysto. Następnie dodać chłodnego piwa z miodem , proszek do pieczenia , mąkę, pokrojone orzechy, wymieszać. Białka ubić na puszysto, dodać do ciasta, wymieszać. Przygotować formę o wymiarach 11x29 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godz.
Napisz komentarz
Komentarze