Pierwszy etap to była teoria. Uczestnicy konkursu w teście musieli wykazać się wiedzą z zakresu kuchni europejskich. Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego: Agata Bielak i Iwona Liwak, Magdalena Marzec i Małgorzata Hajduk, Aneta Dziewa i Mateusz Hurkała, Kinga Bednarz i Karolina Dziura.
Każda para miała za zadanie przygotować potrawę z wylosowanej kuchni, np. grecką musakę, francuską zupę serową, włoskie cannelloni i rosyjskie bliny z kawiorem. Pierwsze miejsce zajęli Aneta Dziewa i Mateusz Hurkała prezentując tradycyjne danie greckie. Drugie miejsce zdobyły Agata Bielak i Iwona Liwak sporządzając zupę serową. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienie.
Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Eliza Gilowska i Agata Poźniak.
Napisz komentarz
Komentarze