1,5 kg schabu bez kości
1 szkl. śliwek suszonych
6 ząbków czosnku
sól
Marynata:
8 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżka przyprawy do mięs
pieprz,majeranek
Schab myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem lub czym innym w środku schabu robimy otwór tzw kieszonkę, wciskamy śliwki. W schabie robimy nacięcia,i wciskamy obrane ząbki czosnku. Schab nacieramy solą,wrzucamy mięso do marynaty.Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 80 min. w piekarniku nagrzanym do 180 * C ,aż się zrumieni,od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem.
Napisz komentarz
Komentarze