Ubijam pianę z pięciu białek, dodaję 4 duże łyżki cukru pudru, jedną łyżeczkę octu winnego oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Całą masę rozkładam na jak największej blaszce (na papierze do pieczenia) i piekę bezę.
Każdy piekarnik jest inny więc trudno tu podać czas pieczenia, bo beza to kapryśna dama ???? ja piekę 30 minut w 150 stopniach, a później jakieś 40 minut suszę w 60 stopniach.
Po upieczeniu czekamy aż beza wystygnie, w tym czasie robię krem z serka mascarpone i bitej śmietany i niewielkiej ilości cukru pudru. Beza jest bardzo słodka więc krem już nie powinien być taki słodki. Krem rozsmarowuję na bezie, posypuję to ulubionymi owocami (u mnie wszyscy uwielbiają tę roladę z jagodami, ja mam zawsze mrożone) i zwijam. Zawiniętą w folię aluminiową roladę wkładam na parę godzin do lodówki. Podaję polaną kwaśnym sosem owocowym.
Najlepszy jest sos z czarnej porzeczki. Smacznego!! ????????
Napisz komentarz
Komentarze