Rzeczy, których potrzebujesz (ok. 8 bułeczek)
1) Półtorej szklanki letniego mleka (ok.180-190 ml)
2) 1 łyżeczka suchych drożdży
3) 2 łyżki miodu (można użyć cukru)
4) 320 g mąki
5) Pół łyżeczki soli
6) Oliwa (ok. 4 łyżki, 60ml)
Można dodać startej skórki z cytryny, nie jest to jednak krok konieczny.
1. Drożdże rozpuszczamy w ok. 1/3 mleka, po czym odstawiamy na 10 minut (aż zaczną się pienić).
2. Mąkę mieszamy z solą w misce, robimy zagłębienie i dodajemy miód lub cukier. Dolewamy powoli resztę mleka i oliwę i 5-8 min wyrabiamy ciasto – mikserem lub na blacie posypanym mąką (chętni mogą w tym momencie dodać również skórkę z cytryny). Ciasto jest gotowe gdy nie klei się do dłoni lub miski, jest elastyczne i gładkie.
3. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na ok. 60min (ma podwoić objętość).
4. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy po 5 kuleczek. Modelujemy nasze zajączki i dorabiamy oczka i nosek z rodzynek. Uformowane można zostawić na blaszce na 20min do ponownego wyrośnięcia.
5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200ºC.
6. Zajączki smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 20-25 minut, aż będą rumiane.
Smacznego i Wesołego Alleluja!
Napisz komentarz
Komentarze