40dkg żeberek
3 liście laurowe
pęczek włoszczyzny
cebula
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 l zakwasu żytniego
40 dkg białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
sól.pieprz
majeranek
2 łyżki chrzanu
100 ml śmietany 18 %
4 chlebki okrągłe do żurku
4 jajka ugotowane
2l wody
Do garnka wlać 2 l wody, dodać żeberka, cebulę opaloną nad płomieniem, , warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 1 godz.Wywar przecedzić przez sito i z powrotem wlać do garnka, dodać zakwas. Gotować około 15 min. Kiełbasę pokroić w grube plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i chrzanem. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do garnka. Z chlebków wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Jajka obrać i pokroić w grubsze plastry. Zupę podawać w chlebkach z jajkami i kiełbasą.
Rada: po wydrążeniu miąższu z chlebków środek wysmarowałam roztrzepanym jajkiem i zapiekłam w piekarniku przez 10 min. Dzięki temu chlebki nie nasiąknęły zupą.
Napisz komentarz
Komentarze