2 l wody
170 ml zakwasu
200 g wędzonego boczku
400 g kiełbasy
2 łyżki chrzanu
3 suszone grzyby
ziele angielskie
liść laurowy
suszony majeranek
sól
pieprz
2 łyżki śmietany
4 jajka
ciasto francuskie
Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas.
Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy.
Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Jajka gotujemy na twardo.
Barszcz podajemy z szaszłykiem z ciasta francuskiego i jajkiem
Napisz komentarz
Komentarze