Składniki
-
udka kurczaka 1 szt
-
marchew 1 szt
-
groszek konserwowy 8 łyżeczek
-
woda 2 L
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
-
natka pietruszki 2 łyżki świeża
-
cebula 1 szt
- papryka konserwowa
-
seler 1 kawałek 5cm x 3cm
-
sól 1 łyżka
-
ziele angielskie 4 szt.
-
liść laurowy 2 szt.
-
owoc jałowca 4 szt.
-
żelatyna 3 łyżeczki na 500ml bulionu
Do garnka wlewamy wodę, dajemy mięso, przyprawy, warzywa i gotujemy normalny bulion/ rosół ok 1h i 20min.
Wcześniej przygotowałam sobie już kubeczki, a że święta Wielkanocne to zrobiłam je w jajku, żeby takie sobie przygotować, wystarczy używając jaja w całości, zrobić tylko z jednej strony dziurkę i opróżnić z zawartości, po czym umyć, wysuszyć, a przed użyciem nasmarować olejemy, z tej porcji mięsa i warzyw wyszło mi 18szt.
Mięso wystudzone obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, marchew w kosteczkę z selerem, groszek odcedzić.
Bulion przecedzić, w mniejszej ilosci rozpuścić żelatynę po czym wlać do pozostałej ilości, dobrze wymieszać, jeśli trzeba to należy bulion podgrzać.
Do każdej wydmuszki wkładamy do połowy mięso z warzywami, po czym zalewamy wolnym strumieniem bulionem.Odstawiamy do lodówki, dobrze jest sobie trzymać w wytłoczkach bo łatwiej je transportować.
Przed podaniem obrać ze skorupek, podać z octem balsamicznym i świeżym pieczywem.
Napisz komentarz
Komentarze