Składniki na kruche ciasto: 1 i ¾ szklanki mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany.
Składniki na konfiturę pomarańczową: 3 duże pomarańcze, 1 szklanka cukru.
Pozostałe składniki: 100 g czekolady gorzkiej, 1/2 puszki masy kajmakowej.
Do dekoracji: orzechy, bakalie, marcepan, jajka czekoladowe.
Przygotowanie:
-
CIASTO KRUCHE: zagnieść szybko wszystkie składniki, uformować kulę, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyciąć dwa prostokąty. Upiec na złoto przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
-
POMARAŃCZE obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, i gotować aż do zgęstnienia masy.
-
PLACKI przełożyć konfiturą pomarańczową. Wierzch udekorować masą kajmakową, rozpuszczoną czekoladą, wyciętą z marcepana kaczką, bakaliami i czekoladowymi jajkami.
-
SMACZNEGO !
Napisz komentarz
Komentarze