mięso wieprzowe ok 2 kg
wątróbka wieprzowa ok 600 g
mieso drobiowe ok 1 kg u mnie to mięso z kaczki
podroby wieprzowe
ok 5 łyżek kaszy mannej
gałka muszkatałowa
sól pieprz
Umyte i osuszone mięsko gotujemy ok. 4 godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. U mnie to 4 razy: 2 razy na sitku rzadkim oraz dwa na gęstym. Do powstałej masy dodajemy żółtka i kaszę manną namoczoną z odrobiną mleka. Doprawiamy do smaku.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wywaru. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Pasztet pieczemy w foremkach ok. 45 min w temp. 170 stopni albo parzymy ok. 40 min w jelitach.
Po czasie upieczenia studzimy.
Gdy pasztet parzymy, to po czasie parzenia wyciągamy i hartujemy go zimną wodą. Najlepszy jest na drugi dzień po całkowitym ostygnięciu.
Napisz komentarz
Komentarze