Składniki:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
2 śmietany 30
ok. 5/6 opakowania serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
kolorowy lukier i draże do dekoracji
W 180 ml wody w garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i kawę
rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki,
jednolity krem.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i
cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jougrtem i olejem i
stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową
formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę.
Piec w 160oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy
sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.
Jak ciasto ostygnie zacvzynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym
lukrem, inne drażami.
Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec
ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie
dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą
rękawa do dekoracji ciast.
Wielkanocny baran z bagien Mississippi, przepis Joanny Filipowskiej z Łodzi
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
- 17.03.2018 06:09 (aktualizacja 21.09.2023 18:05)
Napisz komentarz
Komentarze