Składniki masy makowej:
1 szklanka maku
1 szklanka ulubionych bakalii - orzechów, migdałów, rodzynek itp.
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej
4-8 łyżek miodu - według smaku
3 łyżki masła
ok. 2 szklanki mleka do zaparzenia maku
Przygotowanie:
W garnku zagotować mleko. Wsypać do niego mak i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu aż ziarenka maku zaczną pękać i staną się miękkie. Odstawić do wystudzenia. Następnie przecedzić przez gęste sito lub gazę i zmielić 2-3 razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem.
Migdały i orzechy zalać wrzątkiem na kilka minut, a następnie posiekać do pożądanej grubości. Rodzynki zalać wrzątkiem, ale nie siekać ich.Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie ze skórką cytrusową i na średnim ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle. Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia. Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu.
Masę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną ilością masy makowej. Podawać na zimno lub na gorąco.
Napisz komentarz
Komentarze