Składniki: 6 piersi z kurczaka, 4 duże cebule, olej do smażenia (ok. pół szklanki), 3 opakowania śmietany 12 % (330 ml), 3 opakowania śmietany 18 % (330 ml), czosnek, 11 łyżek majonezu, 5 woreczków ryżu. Przyprawy: pieprz cayenne, sól, pieprz czarny, ostra papryka.
Wykonanie: Piersi kroimy w kostkę i solimy, na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pierś. Po 15 minutach dodajemy szczyptę pieprzu czarnego i cayenne. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do piersi. Podsmażamy na małym ogniu, dodajemy szczyptę papryki. Po 20 minutach mamy ugotowany ryż.
Podsmażanie mięsa trwa jeszcze 40-50 minut.
Teraz sos: śmietany przelewamy do pojemnika, czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do śmietany, dodajemy majonez i sól, intensywnie mieszamy, podgrzewamy i gotowe.
Sos można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Wtedy jest naprawdę mocny i intensywny.
Napisz komentarz
Komentarze