Sernik z łososiem
Składniki:
- 200 g solonych krakersów
- 100 g masła
Masa:
- 700 g mielonego twarogu
- 300 g ziemniaków
- 450 g łososia (świeżego fileta)
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść kaparów
- sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
- papryka (słodka i ostra)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku
Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno tortownicy z odpinaną obręczą. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, usmażonego i ostudzonego łososia oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa z łososiem, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać na krakersowy spód. Sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Sernik udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.
Oprócz wytrawnego, warzywnego sernika z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie na moim świątecznym stole gości również obłędny, niespotykany, delikatny i bardzo dietetyczny wytrawny sernik z jarmużem. Przygotowuję go na podstawie bazowego przepisu z poprzedniego sernika, zamieniając kilka składników, często bez spodu i w podłużnej foremce. Idealnie pasuje do niego żurawinowy i chrzanowy sos św iąteczny.
Wytrawny sernik z jarmużem:
- 700 g mielonego twarogu
- 300 g ziemniaków
- 450 g liści jarmużu
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 cebula
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
- papryka (słodka i ostra)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku
W garnku zagotować wodę, wrzucić liście jarmużu i gotować około 5 minut. Odsączyć na sicie. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę i pora. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, ugotowany jarmuż oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać bardzo drobno posiekane (lub rozdrobnione) zioła i wylać do przygotowanej formy. Jarmużowy sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Sernik podawać z żurawinowym i chrzanowym sosem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Napisz komentarz
Komentarze