30 dag mąki pszennej ,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ,15 dag cukru pudru,łyżeczka cukru waniliowego,1 jajko, 2 łyżki mleka,1/2 margaryny,2 łyżki śmietany
1 kg winnych jabłek,1/2 szkl cukru ,szczypta cynamonu,rodzynki
Narysować szablon pisanki i wyciąć.Zostawić łyżeczkę żółtka,wymieszać ze śmietaną.Z pozostałych składników zagnieść kruche ciasto ,schować do lodówki.Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej,dodać cukier usmażyć,wystudzić.Ciasto położyć na papierze do pieczenia nakryć drugim papierem i rozwałkować .Za pomocą szablonu wyciąć pisankę z ciasta ,razem z papierem przenieść na blachę . Rozsmarować jabłka.Z resztek ciasta wyciąć dowolne ozdoby i ułożyć na cieście,posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C,przez około 35 minut.Ozdobić rodzynkami,gdy jabłka są jeszcze ciepłe.Smacznego.
Napisz komentarz
Komentarze