1. Mast-o Labu
- składniki :
- 3 szklanki jogurtu bałkańskiego
- 2 średniej wielkości buraki
- sól
- listki mięty do ozdoby
2. Khoresz-e sib
- składniki :
- 500 g wołowiny, jagnięciny lub kurczaka
- 2 cebule
- 3 łyżki soku z limonki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki szafranu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki chana dal
- 1 łyżka cukru
- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
- pieprz, sól, olej
3. Gusz-e fil
- składnik :
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody różanej
- 4 ziarenka kardamonu
- 3 szklanki mąki pszennej
- cukier puder z cynamonem do posypania
4. Lody szafranowe
- składniki :
- 300 ml śmietanki kremówki
- 175 g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki wody różanej
- ¼ łyżeczki szafranu
Wielkanocne przepisy Piotra Noskowiaka z Solca Kujawskiego
Moja Wielkanocna potrawa, a raczej zestaw' będzie wyglądał następująco: zupka, mięsko, ciasteczko i lody, myślę, że da się najeść! A to z powodu niecodziennych odwiedzin męża dalekiej kuzynki, który pochodzi z Zatoki Perskiej
- 26.03.2018 05:15 (aktualizacja 21.09.2023 18:10)
Napisz komentarz
Komentarze